Kolikkhest forum
Vil du reagere på denne meldingen? Registrer deg på forumet med noen få klikk eller logg inn for å fortsette.

Hvordan oppdage at hesten er syk nesten før den vet det selv

Go down

Hvordan oppdage at hesten er syk nesten før den vet det selv Empty Hvordan oppdage at hesten er syk nesten før den vet det selv

Poste  Nora og Juniblest Man Apr 07, 2008 4:42 am

Dette er strengt tatt umulig, men man trenger ikke vente til hesten har begynt å rulle seg før man fatter mistanke. Alle hester viser selvfølgelig litt forskjellige symptomer og dette kan variere fra gang til gang. I tillegg er det noen hester som viser ubehaget mye tydeligere enn andre slik at det kan se mer alvorlig ut enn det i virkeligheten er, mens andre igjen viser lite smerte i forhold til hvor syke de er. Dette er en av hovedgrunnene til at veterinær bør kontaktes snarest hvis du tror hesten er syk, uansett.

En frisk hest som står vil stort sett enten stå helt i ro og sove eller stirre konsentrert i en eller annen retning. Den vil kanskje lete rundt på bakken etter mat eller plukke på et tre, en vegg, en annen hest etc. Hele hesten gir inntrykk av at alt er i orden og tankene er alle andre steder enn på magen. De kan selvfølgelig gjøre ting som å grave i bakken, slå med halen og sparke med beina, men da vil det gjerne være for å finne noe å spise på eller jage fluer, og denne lille forskjellen kan man finne ved at hesten ser lite anspent ut og at den lett lar seg distrahere av andre hester, bevegelser i omgivelsene etc. Eventuelt at den går tilbake til hvileposisjon og holder denne en stund.

En syk hest, derimot, står gjerne stille, men samtidig i konstant bevegelse. Den vil gjerne ha en anspent mule og et ansiktsuttrykk og en kroppsholdning som tydelig uttrykker ubehag, smerte eller ren irritasjon som følge av ubehaget. Ørene kan være vendt bakover som for å høre mot det vonde eller henge nedover i tegn på smerte. Øynene kan i en tidlig fase veksle mellom å være unormalt åpne eller matte, og hesten vil gjerne kaste på hodet, slå med halen, stampe med beina, og sparke og/eller snu seg mot magen. Ofte kan den snuse og skrape på bakken med litt knekk i knærne som for å legge eller rulle seg, for så å ombestemme seg og bli stående.
Det ser liksom ut som om hesten selv prøver forskjellige metoder for å få ubehaget til å slutte på, og den veksler gjerne mellom de forskjellige symptomene hele tiden. Etterhvert som tilstanden blir værre vil den kanskje legge seg ned, snu seg mer mot magen, rulle seg eller ligge rett ut. Mange hester ligger ofte, men hvis din ikke er en av dem og du en dag finner den nede bør du gå bort og sjekke. I en sånn situasjon er ikke tarmlyder/romling det eneste du bør gå etter. Følg med på hesten og se om den snur seg mot magen, puster tungt, virker slapp etc. Dette gjelder selvfølgelig også hester som ligger ofte.

En god indikator på om hesten er syk er å prøve å gi den bittelitt mat, aller helst høy siden det er noe en frisk hest gjerne mumser selv om den egentlig er mett og en syk hest ikke finner så spennende at den spiser selv om den har vondt (stort sett). Ikke gi hesten mye mat, men se om den vil ha noe. Hvis ikke kan det være grunn til å i det minste bare ringe en veterinær og høre hva han eller hun mener. Det samme gjelder hvis hesten var interessert i høyet, og du allikevel føler at noe er galt. Husk at det å rådføre seg med en veterinær på telefon ikke er det samme som full utrykkning og høy regning Wink

Å høre på hestens tarmlyder er også en god indikator, men man må vite hva man skal høre etter. Hestens tarmsystem er så stort og så komplekst at bare det å høre om det romler overhode ikke er nok. Dette er fordi hesten kan være tett i en annen del av magen enn den du lytter på eller fordi man mistolker lydene man hører.
Det er fire punkter veterinærene pleier å lytte på; Litt foran toppen av den pelsvirvelen som går opp mellom magen og bakbeinet på høyre og venstre side, og på undersiden av magen på høyre og venstre side (jeg legger ut illustrasjon om nødvendig).
-Oppe på høyre side kan det være stille et minutts tid før det kommer et stort rabalder der inne fra. Det er fordi overgangen mellom tynntarm og tykktarm ligger her, og med jevne mellomrom slipper den igjennom en ladning tarminnhold.
-Nede til høyre er det "vanlig" romling og en mer eller mindre jevn aktivitet
-Nede til venstre er som nede til høyre
-Oppe til venstre skal ha en slags klukkelyd

Disse lydene er veldig vanskelig å forklare helt, og det beste er å lytte til hesten på disse fire punktene fra tid til annen slik at du selv blir kjent med din egen hests tarmaktivitet. På denne måten vil du fort oppdage om noe ikke stemmer. Bare husk at disse lydene vil variere litt i forhold til trening, fôring, utegang etc og at det ikke er noen grunn til bekymring før hesten viser tegn på ubehag OG lydene er unormale.

Selv opplevde jeg med min hest at han romlet fint og tilogmed bæsjet før tilstanden hans raste mot livstruende. Da hadde han allerede hatt symptomene en stund og jeg trodde han begynte å bli bra igjen fordi det kom noe ut. Dette viste seg å være stikk motsatt i vårt tilfelle fordi han hadde forstoppelseskolikk. Jeg har blitt fortalt seinere at hester med forstoppelse ofte får ut litt avføring før tarmen tetter seg helt og situasjonen blir meget alvorlig, men jeg husker ikke nøyaktig hvorfor. Uansett må man stole på hesten og dens kroppspråk mer enn noe annet, og om den fortsetter å vise smerte etter eventuellt behandling er det bare å ringe veterinæren igjen.


OBS! Hele dette innlegget er kun basert på min egen erfaring, så det behøver ikke gjelde alle hester.Dette er bare retningslinjer. Bli kjent med din hest og lær deg å kjenne dens normale oppførsel, så vil du oppdage problemer tidligere Wink

Nora og Juniblest
Admin

Antall Innlegg : 9
Join date : 31.03.2008
Age : 35

https://kolikkhest.norwegianforum.net

Til Toppen Go down

Til Toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet