Kolikkhest forum
Vil du reagere på denne meldingen? Registrer deg på forumet med noen få klikk eller logg inn for å fortsette.

Forebyggende?

2 posters

Go down

Forebyggende? Empty Forebyggende?

Poste  juerge Tir Apr 01, 2008 2:25 pm

Noen tips om forebyggende mot kolikk? Hva er lurt og hva er ikke fullt så lurt... Wink

juerge

Antall Innlegg : 1
Join date : 01.04.2008

http://www.frilansene.no

Til Toppen Go down

Forebyggende? Empty Re: Forebyggende?

Poste  Nora og Juniblest Ons Apr 02, 2008 3:50 am

Dette er et veldig stort tema og det kommer litt an på hvilken type kolikk hesten din er spesielt utsatt for, men jeg skal gi en liste over noen generelle og noen spesielle tiltak.

Generelt:
-Sørg for at hesten har tilgang på vann til enhver tid, selv på vinteren når vannet fryser. Jeg vil anbefale at hesten får nytt vann hver morgen og kveld, noe som passer fint med de fleste fôringsrutiner. Enkelte hester drikker ikke nok hvis vannet er for kaldt og kan på den måten få forstoppelse. Disse hestene bør få tilgang på lunkent vann (kan løses ved å kjøpe et frostfritt drikkekar, en varmekolbe man kan ha oppi et vanlig drikkekar eller rett og slett ved at man henter en bøtte lunkent vann hver gang hesten får mat)
Prøv å unngå automatiske drikkekar da det er bevist at hester drikker mer av bøtter. Vi vet ikke helt grunnen til dette, men mange drikkekar har så dårlig trykk på vannet at hesten ikke gidder å stå og vente lenge nok. En annen årsak kan være at det frister mer med en stor, blank vannoverflate enn en liten skål med en spak i Wink

-Unngå å skifte fôr for brått eller for ofte! Hestens mage er veldig ømfintlig og kan reagere kraftig hvis dietten endrer seg i løpet av for kort tid. Siden hester ikke kan kaste opp på grunn av noen lite strategiske vinkler på spiserøret vil det som for oss ville blitt noen dagers kvalme bli skrekkelig alvorlig og kanskje fatalt for hesten.
Det aller beste hadde vært om man i samarbeid med en fôrekspert utarbeidet en fôrplan for hesten og holdt seg til denne hele året. Om hesten får kraftfôr på vinteren, men ikke på sommeren må man huske å trappe gradvis ned før beitet og gradvis opp igjen etterpå. Det samme gjelder overganger mellom tørt høy, surfôr og gress! Enkelte hester er så ømfintlige at selv en overgang fra H1-høy til H5-høy kan føre til sykdom. Dette er veldig sjelden, men kjekt å vite om.

-Hester som står mye på boks og blir trent hardt bør ikke få fri en ukes tid helt uten nedtrapping av treningen. Dette kan føre til at magen enten stresser seg opp ved at hesten får for mye energi eller blir inaktiv av lite aktivitet i resten av kroppen. Det er utrolig viktig å ta vekk så mye som overhode mulig av kraftfôret til hesten hvis den plutselig må stå fordi kraftfôr som ikke blir utnyttet til det fulle kan føre til kolikk. Det kan sammenliknes med at vi gjerne blir oppblåste eller treige i magen hvis vi spiser energirik mat og bare sitter foran TVen.
Statistikk viser at hester som står på boks 19 timer eller mer i løpet av døgnet har 7,5 ganger høyere sjanse for å få kolikk enn hester som er ute mer. Hester som får 2 liter kraftfôr eller mer i døgnet har 6 ganger høyere sjanse for å få det.

-Sørg for at hesten får i seg nok grovfôr. Det er dette hesten er laget for å spise gjennom millioner av år og det beste er å basere hestens diett på dette. Man kan supplere med salt, vitaminer og litt kraftfôr, men om man finner grovfôr av god kvalitet vil kanskje ikke dette være nødvendig heller. Husk å fôre lite og ofte. Dette fordi hesten har en veldig liten magesekk i forhold til kroppens størrelse og om den blir for full for brått har ikke hesten noen mulighet for å lette på dette trykket. Da får man kolikk.
Fri tilgang på grovfôr er absolutt å anbefale fordi da kan hesten spise når den selv er sulten og slutte når den er mett uten å være redd for at den ikke skal få mat neste gang den er sulten. Dessuten vil tarmsystemet holdes igang nesten kontinuerlig og sjansen for forstoppelse er mye mindre.


Spesielt:
-Hester som har lett for å få forstoppelse bør få bløte linfrø blandet inn i fôret sitt. Disse frøene blir utrolig slimete når de får ligge i vann noen timer og smører hestens tarmer slik at det blir vanskeligere for eventuelle propper å sette seg fast. Oppskriften er enkel: en del frø i omtrent to deler kokt vann i en boks med lokk over natta/ca seks timer og det er klart til servering. Tips til kresne hester, bytt ut en del vann med eplejuice, saft eller liknende. Man kan eventuelt slippe oppi en klatt melasse, og ikke glem å blande det godt inn i resten av fôret Wink "Et par spisesjeer vidunder-slim om dagen reduserer sjansen for vondt i magen".

-Hester som lett får kolikk av enten den ene eller andre typen bør få tilskudd av melkesyrebakterier. Link til blant annet én leverandør finner du her: http://www.curly.no/probios/index.html

Nora og Juniblest
Admin

Antall Innlegg : 9
Join date : 31.03.2008
Age : 35

https://kolikkhest.norwegianforum.net

Til Toppen Go down

Til Toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet